De aproximativ o săptămână întreaga Românie este împânzită protestele impotriva OUG-urilor date de Guvernul Grindeanu, legate de amnistia penalilor și de dezincriminarea abuzului în serviciu.

De la o zi la alta numărul celor care protestau în piețele publice creștea vertiginos, ajungând la un număr record, de peste 600.000 în seara zilei de duminică 05.02.2017. Un alt aspect demn de remarcat este și numărul mare de orașe în care s-au derulat astfel de manifestații spontane, cca. 80, multe dintre aceste orașe nu erau obișnuite cu mitinguri de protest.

protestele din 05.02.2017

Deși ordonanța privind amnistia a fost retrasă și transformată în proiect de lege și trimisă în Parlament pentru aprobare, lucrurile nu au revenit la normal, iar oamenii au ieșit în stradă în număr din ce în ce mai mare.

Încăpățânarea de care au dat dovadă conducătorii principalului partid de guvernământ, în ceea ce privește păstrarea OUG-urilor și proiectelor de modificare a Codurilor Penale i-a făcut pe oameni să iasă în stradă în număr record.

Faptul că cei care ieșeau la manifestațiile împotriva acestor proiecte ale Guvernului erau luați peste picior de către guvernanți și de către importanți lideri de opinie din România, care susțineau și ei proiectele legate de amnistie și modificare a legii penale, i-au impulsionat pe oameni  să revină zi de zi să protesteze.

Manipulările și diversiunile la care au apelat unele televiziuni de știri, politicieni certați cu legea sau care sunt în urmărire penală, nu și-au atins scopul, reușind chiar să scoată un număr și mai mare de oameni în stradă.

Majoritatea celor care au ieșit la aceste acțiuni de protest fac parte din categoriile cele mai active ale societății românești – angajați ai diverselor companii, studenți, elevi, tineri în general, cărora li s-au adăugat în timp și părinți și chiar femei cu copiii în brațe. Faptul că acești manifestanți au fost acuzați de către media aservită puterii de faptul că sunt manipulați de servicii (cu referire la serviciile secrete române/străine) și de faptul că au primit bani pentru a protesta, nu a făcut decât să pună gaz pe foc și sa sporeasca avantul acelor manifestanți.

Privind cu atenție la fețele celor care protestau mi-a venit în minte un film pe care l-am văzut acum mulți ani – Răzbunarea fraierilor. Nu întâmplător m-am gândit la acest film, în care, un grup de tocilari, care fuseseră subiectul poantelor proaste și injuriilor băieților bine și  ale fătucelor împopoțonate care se credeau cool, ajungeau la final să fie terfeliți în diferite competiții exact de catre cei cu ochelarii cu dioptrii mari, de catre cei care își petreceau nopțile citind și învățând.

Exact așa s-au petrecut lucrurile și acum: cei care se duc zi de zi la muncă, lucrând la privat, cu un program ce necesită permanent ore suplimentare, care au salarii ceva mai decente, care știu măcar o limbă străină și care eventual și-au mai făcut și câte un business fără a face contracte dubioase cu statul, au ajuns să se revolte pe întreg sistemul, să se revolte pe abuzurile care se fac pe spinarea lor. Faptul că toate creșterile salariale s-au făcut fără să fie întrebați antreprenorii dacă își pot permite aceste majorări, fără să fie dezbătute public toate proiectele și modificările de cod penal, i-a determinat pe toți acești oameni care au stat la cutie ani de zile să se revolte.

Ca răspuns la nemulțumirile lor, politicienii, în special cei din Guvern, au spus că nu vor retrage nimic din OUG-urile votate și publicate noaptea pe ascuns și că nu sunt interesați de o mână de oameni manipulați. În susținerea acestor politruci au venit și grupuri de votanți ai PSD care apărau cu dârzenie ideile tătucilor. Numai că toți acești indivizi sunt dependenți de banii de la bugetul statului: fie că sunt simpli funcționari sau asistați social, ei vedeau numai majorări de salarii și pensii, și nimic altceva. Cei care mai gândeau puțin că poate și manifestanții au și ei dreptate erau împinși de la spate să ia apărarea Guvernului și a deciziilor sale.

Aceștia din urmă sunt de multe ori cei care erau batausii din școala generală sau de la liceu care îi băteau pe cei cu ochelari, ciupeau fetele de fund ca să arate cât de șmecheri sunt sau cei care-si obtineau notele pentru ca tata/mama aveau vreo funcție și veneau la școală să-i impună profesorului să dea note mari odraslei. Aceștia datorită tupeului lor au reușit să obțină funcții, joburi la stat, unde nu contează competența, ci doar pila de care dispui, aceștia sunt cei care decideau prin vot cine să conducă. Ei făceau parte din găștile de șmecherasi care aveau contracte cu statul prin care primeau sume colosale fără a face ceva.

Dar de data asta tocilarii, cu fețe palide de la statul în casă și în fața calculatorului s-au răzvrătit și au decis că este și rândul lor să decidă. Iar șmecherașii s-au trezit peste noapte cu sute de mii de oameni care îi înjură, fără să priceapă ceva din asta.

Ei bine de data asta au câștigat tocilarii, corporatiștii, categoriile care au un mic business, care produc plus-valoare economică și cei care nu stau cu mâna întinsă pentru pomană. Este prima victorie a lor după 27 de ani.

Important este ca aceste mobilizări ale lor, exemplare și fără precedent în România să nu se stingă peste noapte, chiar dacă acum pare că au obținut victoria. Nesimțirea celorlalți, celor care i-au luat și acum peste picior va prinde repede aripi, se vor regrupa și vor încerca să-și ia revanșa. Dacă vor rămâne fără ecou pe termen lung, aceste mitinguri se vor dovedi inutile.

Ce trebuie să înțelegem cu toții din aceste mișcări ale străzii, ale oamenilor simpli e ca trebuie să ne implicam mult mai des, cu mai multă energie în societate, să ne apărăm drepturile și mai ales: să ieșim la vot și să ne asumăm acest lucru, altfel, ne vom găsi în scurt timp într-o situație și mai delicată.

Protestele din România și răzbunarea celor subestimați
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *