Zilele acestea au fost marcate de câteva evenimente destul de interesante legate de proteste ale grupurilor de antivacciniști.

Privim cu stupoare cum grupurile de antivacciniști devin din ce în ce mai vocale. În ultimul secol și jumătate omenirea a reușit să depășească și să prevină o serie de pandemii. Acest lucru a fost realizat cu ajutorul medicinei și al vaccinurilor.  Cu toate acestea o serie de informații pseudo-științifice se viralizează foarte ușor.

Pare greu de crezut cum o serie de indivizi în secolul 21 încă mai cred că se pot trata cu rugăciune și cu scuipat în sân. Acești indivizi par a nega cu vehemență orice argument real/științific care susține vaccinarea. În aceste grupuri datele referitoare la eradicarea unor boli ca: tetanosul, difteria sau poliomielita  sunt doar manipulări.

anti antivacciniști

Recent prin intermediul rețelelor de socializare s-au răspândit o serie de petiții care doreau interzicerea vaccinării. Dacă din aceste grupuri ar face parte numai oameni ne-duși pe la școală ar mai fi de înțeles. Dar tragedia vine din faptul că la aceste mișcări încep să adere și vedete și oameni influenți ai societății. Argumentele aduse de aceștia sunt legate mai mult de teoriile conspirației și mai puțin de date reale.

În anul 2008 în România s-au aruncat sute de mii de doze de vaccin anti-HPV. Motivul a fost și atunci lamentarea inutilă a populației. Multe zvonuri s-au răspândit extrem de rapid. Majoritatea dintre ele susțineau niște puncte de vedere care nu au fost niciodată probate. Consecințele: peste 17.000 de femei au murit de atunci pentru că nu au beneficiat de acele vaccinuri. Cine răspunde pentru aceste victime ale dezinformării? Evident că nu cei care promovează măsuri anti-vaccinare.

La fel stau lucrurile și cu alte boli. Au ajuns să producă victime boli care se credeau de mult eradicate. Și totul a plecat de la apariția acestor grupuri de antivacciniști.

Situația din România

România este numărul 1 în Europa la numărul de decese care ar putea fi prevenite. Motivele sunt multiple:

  • Sistemul de sănătate subfinanțat și precar
  • Educația slabă și informarea deficitară
  • Zvonurile ne-susținute de dovezi și întreținute în multe situații și de reprezentanți ai Bisericii.

Dacă nu putem spera la schimbări radicale peste noapte, putem măcar beneficia de avantajele tehnologiei. Ne putem informa în timp real de oriunde cu privire la absolut orice subiect.

În final vă sfătuim ca înainte de a da crezare unor zvonuri venite din surse obscure căutați informația. Una dintre provocările omului modern este și cea legată de modul de analiză și de cernere a informației. Pentru a fi siguri că nu sunteți intoxicați cu fake-news-uri:

  • verificați sursele,
  • verificați informația din cel puțin 3 surse distincte,
  • informațiile alarmiste trebuie asumate oficial de către o instituție sau de persoane recunoscute ca repere în domeniul respectiv.
Antivacciniști și fake-news-urile
Etichetat pe:        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *