În ultimele săptămâni media românească părea să fie zguduită din temelii după ce fostul devalizator al FNI – Sorin Ovidiu Vântu a anunțat că va face dezvăluiri privind jurnaliștii pe care i-a plătit pentru a lansa diferite teme de discuție în presă, dar și sumele aferente fiecăruia.

Inițial, toată presa a vuit un timp după declarațiile făcute de SOV în drumul său către DNA, după care cei care se simțeau cu musca pe căciulă au început mașinațiunile pentru a îngropa subiectul. Și se pare că au și reușit să facă acest lucru, mai ales dacă analizăm lista publicată de Vântu, care s-a ținut de cuvânt și ne-a oferit informațiile promise, mai ales că deontologii respectivi au umplut trusturile media și practic dinamitează din interiorul redacțiilor sursele de informație.

Personal, așteptam cu nerăbdare această listă promisă de Vântu, pentru a-mi răspunde la anumite întrebări și pot spune că nu m-am înșelat prea mult. Dacă aruncăm un ochi peste tabelul cu nume și sume, și facem analogia cu cele întâmplate în ultimii ani, putem să vedem foarte clar cum un mogul de presă ajunge să facă jocurile politice și să tragă sforile într-o țară. Cu alte cuvinte – dacă ai bani și te duce puțin capul, faci ce vrei în România, iar adevărul poate fi ascuns prin plătirea unor sume importante de bani către personaje cu notorietate care să lanseze subiecte- fumigenă sau să arunce pe piață informații false.

Exact așa s-a și întâmplat. Vântu a reușit să ridice politicieni care-i serveau interesele și pe alții care nu corespundeau îi dinamita public prin intermediul vuvuzelelor din presă, pentru care nu conta de unde primeau bani, care era sursa lor și mai ales care erau efectele campaniilor întreprinse de ei/ele.

Aș dori să fac o paranteză scurtă – nu toți de pe listă sunt de condamnat, mai ales că unii nu făceau parte din trupele de dinamitare și intoxicare a mediei și spațiului informațional, ci rolul lor era cu totul altul = să apără la posturile TV ale lui Vântu, sau să scrie articole de presă prin care să ofere analize și informații corecte, dar neutre intereselor mogulului, iar prin prezența lor să ofere credibilitate vuvuzelelor și intoxicatorilor de serviciu. Am spus că nu sunt de condamnat până la un punct, nu poți fi inocent tot timpul, mai ales când ești prezentat și te consideri specialist în ceva și vii în spațiul public să ne spui ce și cum.

Cu alte cuvinte, dacă inițial nu știai cine este Vântu, ce interese are etc. și te-ai dus la televiziunile lui, ai luat bani pentru asta este în regulă, dar dacă ai făcut asta mult timp și nu te-ai dezis de Vîntu în anii trecuți sau nu ai ieșit să spui clar și tare AM LUAT BANI DE LA VÎNTU, DAR NU I-AM FĂCUT JOCURILE, EU AM FOST PLĂTIT PENTRU X SERVICIU, înainte de apariția listei înseamnă că știi foarte clar ce ai făcut, ai sperat să nu fi deconspirat și să-ți treaba de vuvuzelă la alte trusturi, care acum te plătesc cu bani mulți.

Majoritatea covârșitoare a persoanelor de pe listă nu s-au dezis de Vântu și de acțiunile sale și nu și-au făcut mea culpa și să se retragă din spațiul public, ceea ce ne demonstrează faptul că SUNT DOAR PERSOANE LIPSITE DE SCRUPULE, PE CARE NU LE INTERESEAZĂ DECÂT BANII (nu contează de unde vin, dacă sunt mulți), ȘI ÎI DOARE ÎN COT DE INTERESUL NAȚIONAL (care pentru mulți este o nebuloasă, atâta timp cât nu vin bani grei de acolo).
Mai jos aveți lista acestor deontologi vuvuzele cu sumele pe are le-au primit pentru serviciile aduse:

Dan Turturică – 10.780 EURO lunar
Fascinanta poveste a Emiliei Şercan – 8500 EURO lunar
Cătălin Prisecariu, revista „KAMIKAZE“:
Răzvan Dumitrescu – 8.391.910.000, în 2008
Robert Turcescu, 30.000 EURO lunar
CTP peste 2000 EURO lunar
Deontologul-afacerist, Doru Buşcu, 5.062.500.000 ROL
Liviu Mihaiu a încasat de la SOV anterior numirii în Deltă 4.519.580.000 ROL
Andreea Creţulescu 10.000 Euro lunar
Ruxandra Săraru 1.500 EURO pe lună
Corina Drăgotescu, 3000 de EURO lunar
Nicolae Ulieru, 1118 EURO lunar
Cornel Nistorescu, a primit de la Vântu 5 miliarde de lei
Iosif Boda 3000 de Euro lunar
Grigore Cartianu 18.560 RON
Ion M. Ioniţă 50.580 RON
Alex Stoenescu 36.000 RON
Tudor Octavian 25.000 RON
Pavel Lucescu 10.000 RON
Cătălin Avramescu 29.667 RON
Silviu Prigoană 16.814, 72 RON
Mircea Dinescu 44.508 RON
Adrian Păunescu 347.189 RON
Cristian Ţopescu 3.492 RON
Adriana Săftoiu 76.000 RON
Mădălin Voicu 4.006,10 RON
Victor Ciorbea 23.829 RON
Mircea Ionescu-Quintus 2.414 RON
Stere Farmache 3024 RON
Nicolae Dănilă 3024 RON
Vladimir Pasti 30.096 RON
Mircea Kivu 76.000 RON
Dumitru Pelican 3342,60 RON
Mugur Ciuvică 4376,66 RON
Marius Pieleanu 22.532,74 RON
Cristian Pârvulescu 2.269,16 RON

Vântu-si-cei-40-de-favoriti
(SURSA)

A apărut celebra listă a lui Vântu
Etichetat pe:                            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *