Incompetența și meschinăriile angajaților din Ministerul Mediului încep să-și facă din ce în ce mai mult simțită prezența, după ce în spațiul public au început să apară tot felul de decizii aberante ale acestora. În urmă cu doi ani o decizie a acestora prevedea uciderea a cca. 1700 de animale sălbatice (carnivore) pe motiv că pădurile patriei sunt suprapopulate și numărul acestor animale trebuie redus. La acea dată se vorbea despre uciderea unor exemplare din specii protejate de lege peste tot în Europa, fiind specii pe cale de dispariție – urși, lupi, râși. Acel ordin a fost retras ulterior după ce societatea civilă a reacționat.

Recent aceiași angajați de valoare ai ministerului au luat decizia omorârii unor efective importante de șacali (peste 70%), vulpi (peste 60%), ciori și cotofene. Motivul unei astfel de decizii este la fel de absurd ca și cel din urmă cu doi ani – stoparea răspândirii pestei porcine africane.

Nici de această dată decizia luată de reprezentanții Ministerului Mediului nu are fundamente științifice. Ba mai mult contravine măsurilor impuse la nivel european de combatere a răspândirii pestei porcine africane.

S-a demonstrat că pesta porcină africană nu este răspândită decât de către suine (speciile de porci) și de anumite tipuri de căpușe.

De ce?

Se pune firesc întrebarea: De ce este nevoie de astfel de măsuri aberante? Evident că răspunsul real nu este nici pe departe cel oficial, mai ales că specile vizate de această dată sunt chiar cele care contribuie în mod direct la combaterea molimei prin simplul fapt că mănâncă leșurile de mistreți și ucid animalele bolnave. Aceste specii, șacalii, vulpile, ciorile, cotofenele, nu sunt afectate de pesta porcina africană și nici nu sunt purtători ai ei. Mai mult, aceste specii combat prin acțiunea lor eradicarea mult mai multor boli ce pot afecta mai multe specii de animale prin simplul fapt că ucid exemplarele bolnave și le mănâncă.

Rezultate obținute

Uciderea unui număr atât de mare de astfel de animale va avea un efect cumplit pe termen mediu și lung. Prin dispariția acestora din ecosistem și implicit prin degradarea echilibrului și așa fragil al naturii.

Omorârea acestor animale va duce practic la răspândirea necontrolată a molimelor prin simplul fapt că zgomotele armelor vor crea panică printre animale și acestea vor migra în zone mai liniștite, iar dacă acestea sunt bolnave vor răspândi boala și în arealuri neafectate până atunci.

În plus atât șacalii, cât și vulpile țin sub control populațiile de rozătoare care pot afecta culturile agricole și pot răspândi boli periculoase pentru om.

Nu trebuie să fii expert în domeniu ca să-ți dai seama că o astfel de măsură ca cea luat de autorități nu reduce riscul de răspândire a pestei porcine africane. Măsura va amplifica efectele acesteia și mai mult, crește riscul de apariție a altor molime la alte animale și păsări (o eventuală reapariție a gripei aviare), pe lângă faptul că va crea un puternic dezechilibru ecosistemului.

Suntem de părere că astfel de măsuri nu au menirea decât să aducă venituri rapide și consistente unor persoane care beneficiază în mod direct de creșterea cotelor de vânătoare și a celora care vând dezinfectanți folosiți în astfel de epidemii.

Autoritățile iau decizii aberante de combatere a pestei porcine
Etichetat pe:                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *