Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi șefa DNA

Multă zarvă zilele acestea în toată presă românească. Toată media vuiește în urma câtorva evenimente: auto-denunțul lui Ghiță și punerea sub control judiciar a lui Vasile Blaga deja ex-Președintele aripii PDL din noul PNL.

O să le luăm pe rând să facem o scurtă analiză a fiecărui eveniment.

Primul, auto-denunțul lui Sebi Ghiță în care spunea cum a fost părtaș la mușamalizarea unui posibil plagiat la Codruței Kovesi în teza de doctorat. Mulți abia așteptau o astfel de știre pentru a ieși la atac și să încerce s-o terfelească mediatic pe șefa DNA. printre aceștia se numără și fostul președinte al României – Traian Băsescu, care s-a alăturat fără remușcări grupului, deja consacrat, de luptători împotriva instituțiilor anticorupție – Ponta, Udrea, Ghiță.

Alăturarea fostului Președinte celor trei este o mișcare prost gândită și care-i va aduce deficit grav de imagine, care se va reflecta, sperăm, și în rezultatul alegerilor din 11 decembrie.

Pentru mulți semnalul dat de Băsescu, acela prin care o ataca public pe Laura Codruța Kovesi, a însemnat o reorganizare a taberelor în poziție de luptă. De aceea vedem acum pe toate sursele de informare articole și știri incriminatoare la adresa prim-procuroarei anticorupție. Pentru cei care sunt direct vizați de acțiunile DNA acest eveniment, cu autodenunțul lui Ghiță, reprezintă un licăr de speranță că lucrurile vor reintra pe făgașul normal (pentru ei) și vor putea reveni la vechile obiceiuri care i-au consacrat.

Pentru noi ceilalți acesta este un spectacol grotesc din care cei mai afectați vom ieși tot noi, cetățenii de rând, plătitorii de taxe care ne vom alege iarăși cu penali în Parlament, care o să ne facă legi aberante, să ne crească taxele ca să aibă din ce să fure să-și reîntregească colecția de conturi grase din offshore-uri, care a avut mult de suferit în toți acești ani de când DNA-ul a început să-și facă treaba și să aibă ceva rezultate.

Lupta dată pe față acum și fără menajamente ne arată, încă odată, care sunt taberele de la vârful societății românești. Vedem că Traian Băsescu este omul sistemului ticăloșit pe care îl tot înfiera în campaniile electorale, dar că s-a dezis de el pentru a putea ajunge la Cotroceni și de acolo să coordoneze propria rețea. Odată scos pe tușa politicii, încearcă să facă circ pe margine doar doar l-o mai băga cineva în seamă. Miza lui este mare: păstrarea în funcții a celor câțiva care au reușit să scape până în prezent de vizorul DNA și astfel să perpetueze sistemul putred din care vin cu toții.

Ne dăm seama acum că circul politic făcut în anii în care a fost președintele României, a fost unul de fațadă, a fost praf în ochi pentru a ne face să credem că lucrurile merg în direcția cea bună – curățarea clasei politice.

Tot ceea ce s-a făcut până acum în ceea ce privește lupta împotriva corupției în România probabil nu a avut nicio legătură cu noi, posibil să fi fost comenzi venite din alte colțuri ale lumii.

Noi ar trebui să ne bucurăm că am văzut măcar câteva țepe și ceva sânge de politician care ne-au mai făcut și nouă dreptate, oamenilor de rând, celor care ne-am rugat pentru o țară mai curată, mai puțin coruptă. Evident că acum nu le putem plânge de milă politicienilor corupți care sunt prinși și încarcerați și nici celor care le vor călca pe urme.

Referitor la posibilul plagiat al doamnei Kovesi mă abțin să mă pronunț până când o comisie a Universității nu va avea o poziție oficială.

Având în vedere că știrea a fost creată de camarila Băsescu-Ghiță-Ponta-Udrea sunt deja mai reticent în a da crezare acestora. Chiar și dacă ar avea ei dreptate, tot nu putem să spunem că ei sunt luați de DNA pentru că procurorul șef are ceva împotriva lor. Dacă e să ne luăm după spusele lor, aceștia au acoperit-o cu mult timp în urmă, atunci când se deschisese acest subiect înaintea numirii ei în funcții cheie. Vrem să-i vedem condamnați și pentru acest lucru: fie că mint și intoxică informațiile, fie că au ascuns un posibil plagiator.

Între timp au apărut tot felul de postări: unele care dovedesc că teza nu este plagiat, paragrafele având ghilimele și note de subsol (citate) și alte postări care doresc să afirme că teza este un plagiat. Aceste din urmă postări nu arată toată pagina cu paragrafele cu pricina, pentru a ne da seama dacă există sau nu citate. În această situație înclin să cred că gașca de politicieni este cu cel puțin un punct la recuperare.

Consider că noi românii avem printre altele, un defect care ne-a costat și ne va costa mult în istoria noastră: suntem prea permisivi cu persoanele incapabile, le acordăm mult prea multe șanse, iar cu cei care sunt buni, au rezultate, poate uneori sunt chiar genii sunt necruțători, la prima greșeală i-am ars pe rug. Pentru a înțelege mai bine o să exemplific: în prima categorie sunt politicienii- chiar dacă avem informații că mint și fură pe seama noastră îi votăm în continuare, mergem pe ideea că toți sunt la fel, fără a le acorda și altora o șansă și astfel rămânem cu cleptomanii în funcții. În cea de a doua categorie îi avem pe cei incluși în categoria Mari Români, cei de care suntem mândrii și bla bla, dar când i-am avut printre noi i-am scuipat și i-am batjocorit: Brâncuși era un amărât și practic anonim cât timp a stat în România, l-am recunoscut după ce francezii l-au făcut mare, exemplele pot continua, dar mă voi opri aici.

Pentru a puncta și cel de al doilea eveniment care a făcut furori astăzi – demisia lui Vasile Blaga din funcția de Co-Președinte al PNL, o să fiu extrem de scurt – a fost un gest de onoare și vom aștepta să vedem verdictul judecătorului.

BĂSE, GHIȚĂ ȘI CODRUȚA
Etichetat pe:                            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *