Orice român cunoaște cel puțin un banc cu celebrul personaj popular Bulă.

Bula vs. Dorel
Bula vs. Dorel in versiunea PrazNews

A apărut ca personaj principal al glumelor românilor în perioada comunistă.  Perioadă în care glumele deveniseră cel mai popular mijloc de defulare.  În mare parte a bancurilor, Bulă era personajul principal cu cele mai de seamă talente și era caracterizat de o istețime aparte. Mulți suțin că de fapt Bulă, este românul autentic, neaoș, nu foarte educat, dar  care avea ceea ce numim în popor școala vieții.

Acest personaj reușește în toate povestioarele și bancurile să iasă în avantaj. Indiferent cu cine se duela sau în ce situații dificile se afla câștiga. Bulă era extrem de adaptativ, era cel mai de seamă amant, profesor, luptător, elev etc. Ce să mai, personajul era cel mai cel dintre toți.

Într-un fel cu toții l-am iubit pe Bulă pentru că ne regăseam în el, indiferent ce făcea noi îl iubeam.

Cum a apărut Dorel

Ca o ironie a sorții, în ultimii ani, Bulă a dispărut de pe buzele românilor. Rolul său a fost acaparat de Dorel, un personaj oarecum opus lui Bulă.

Inițial Dorel a fost un personaj al unor reclame celebre în România. Românii l-au îndrăgit foarte repede pe acesta și au început să își regăsească semenii în acest Dorel.

Dorel este un neisprăvit, o catastrofă în tot și toate. El nu este în stare să facă absolut nimic bine înafara faptului că reușește să stârnească hohote de râs prin inepțiile sale.

În fapt românii au ajuns să-l îndrăgească într-atât de mult, încât acum îl vedem peste tot: Dorel este șofer, constructor, polițist, conducător politic. Este omniprezent și ne influențează viețile. Le influențează în mod negativ și noi tot ceea ce facem este să râdem pe seama lui.

Dacă este să facem o comparație între cele două personaje populare, Bulă și Dorel, ele au câteva lucruri în comun:

  • era/este omniprezent,
  • are joburi dintre cele mai diverse (mai puțin faptul că Bulă nu era politician, ceea ce Dorel este),
  • ne influențează viața,
  • ne amuză și elementele comune se opresc aici.

Diferența majoră vine dacă analizăm realizările fiecărui personaj în parte. Dacă Bulă reușea să iasă din orice încurcătură/dificultate în care soarta îl arunca, cu fruntea sus arătându-și istețimea nativă, pentru Dorel lucrurile stau tocmai pe dos. Dorel este plin de diplome dintre cele mai diverse, el nu este ca Bulă fără școală.

Pe Dorel soarta l-a ajutat să facă o școală, să devină conducător, să aibă o meserie certificată. Numai că acest personaj recent apărut în folclorul popular, nu este capabil să iasă din încurcături, ci el le provoacă, le creează prin incompetența sa. El nu are școala vieții și nici nu este de o istețime înăscută.

De fapt Dorel este acel personaj care s-a materializat în personaje reale. El este cel care întâi asfaptează strada, iar apoi schimbă țevile de sub ea, el cel care schimbă bordurile de 10 ori pe an pe aceeași stradă deși sunt N alte străzi fără. Dorel este cel ia decizia taxării firmelor și a celor ce muncesc pentru a putea să dea despăgubiri violatorilor și criminalilor pentru că au făcut pușcărie grea. Dorel nu știe matematică (așa cum știa Bulă) și crede că o dublare a salariilor  este o creștere de 10% sau chiar o scădere de 30%, pentru el sunt totuna.

Evoluția lui Dorel

Ca să nu o mai ocolim o s-o spunem pe șleau: Dorel este românul modern, care se plânge pe Facebook că îi este greu. El nu face absolut nimic altceva, nici măcar nu-și mișcă fundul la secția de votare la alegeri sau atunci când o face, o face numai în urma unei șpăgi modice – 1kg de ulei/zahăr + o plasă goală+1 pix (oricum nu-l folosește pentru că nu știe să scrie) sau în cazuri extraordinare ajutor social. Românul modern preferă să facă 7 ore să parcurgă 200km din București – Brașov, dar nu poate sta 1 oră la un miting pentru apărarea drepturilor sale.

Românii au ajuns să-l iubească într-atât de mult pe Dorel, încât i-au găsit și varianta ultra-modernă TwoDorel-ul și l-au pus ministrul Justiției, apoi i-au găsit și pereche și chiar și prieteni și au format Guvernul și Parlamentul, iar apoi i-au lăsat pe Dorei și TwoDorei să conducă o țară întreagă.

Privind lucrurile acestea putem spune că Dorel/TwoDorel este un personaj de succes. El, Spre deosebire de Bulă este un meseriaș cu acte în regulă, chiar dacă nu e capabil de nimic, a ajuns conducător, nabab și își face vilă din salariu de bugetar.

Bulă vs. Dorel – personajele îndragite de români
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *