Donald Trump

Moment decisiv în America – astăzi s-au anunțat rezultatele alegerilor prezidențiale de pe 8 noiembrie, iar câștigătorul surpriză este Donald Trump. Dat ca perdant aproape sigur în majoritatea sondajelor, Trump a reușit să mobilizeze electoratul și a reușit victoria surpriză.

Donald Trump
Donald Trump castiga alegerile in SUA

Considerat de majoritatea analiștilor puțin periculos pentru stilul său coleric, Donald Trump a reușit să atragă de partea sa un număr considerabil de alegători și ceea ce este și mai important, un număr de electori care să-i asigure victoria în alegerile prezidențiale.

Mulți politicieni, din toată lumea, ca și mulți analiști s-au grăbit să-și arate susținerea, mai mult sau mai puțin fățișă pentru   Hillary Clinton, considerată o persoană mult mai frecventabilă, decât contracandidatul principal.

Votanții, nu au fost de aceeași părere cu analiștii și cu politicienii, dorind să schimbe ceva, fiind veșnic nemulțumiți de clasa politică.

Cei care au făcut aceste analize nu au luat în calcul următorul aspect – oamenii doresc altceva, s-au săturat de politicienii cu ștate vechi, pe care-i consideră corupți și principalii vinovați pentru numeroasele crize economice și pentru starea generală proastă a societății occidentale.

În plus, ceea ce nu vor să vadă specialiștii în domeniu este că votantul simplu, caută personaje, pe care să le voteze, care să-i semene, care să pară mai uman și o persoană carismatică. Din acest motiv avem astfel de personaje peste tot în lume, personaje considerate – mai colorate.

Politicienii cu CV important în domeniu au ajuns să fie extrem de aroganți, de rigizi, de corupți, de lipsiți de idei și nu vor să se schimbe, nu vor să aducă suflu nou, rotesc în permanență cadrele de partid fără să aducă energii proaspete.

Candidații gen Donald Trump vin cu exact ceea ce caută omul de rând – un personaj mai deschis, care să nu ascundă nimic din ceea ce gândește, care să  nu se fi îmbogățit din politică, să fie spontan și să pară natural. Analizele specialiștilor nu contează pentru omul de rând care se luptă să-și ducă traiul, aceste date nu au efect decât la un mic sector al populației care raționează aceste aspecte.

Deja presa vuiește de critici la adresa câștigătorului alegerilor din America.

Nu cred că argumentele lor sunt valide. Rezultatul alegerilor trebuie tratat cu respect, fie că ne convine, fie că nu.

Oamenii de rând vor o schimbare a clasei conducătoare, vor ca unul de-al lor să câștige și tocmai asta s-a întâmplat. Chiar dacă aparent vine dintr-o altă lume, fiind în topul celor mai bogați oameni din America, Trump,  reprezintă tocmai omul de rând prin atitudinea lui față de anumite probleme – imigranții, lipsa locurilor de muncă, dreptul de port armă (subiect foarte sensibil în SUA) și mai ales s-a poziționat în opoziție față de politica dusă de ultimii președinți americani, care s-au ocupat mult prea mult de politica externă și nu suficient de problemele interne ale societății.

Cetățeanul de rând simte că sistemul nu-i apără interesele, că există grupuri de miliardari care fac politica țării în dauna lor, iar Hillary Clinton reprezintă tocmai acest sistem pe care oamenii vor să-l schimbe.

Problema câștigării alegerilor de către un personaj ca Trump putea fi rezolvată încă de anul trecut când atât republicanii, cât și democrații și-au ales candidații. Evident că puteau venii cu propuneri mult mai bune, dar nu au făcut-o și ca atare avem aceste rezultate.

Câștigarea alegerilor de către Donald Trump va deschide o cutie a Pandorei din mult puncte de vedere: vor mai apărea candidați asemenea lui, care vor avea un cuvânt greu de spus în alegerile din țările din Occident, va marca sfârșitul unei epoci în care politicieni gen Obama vir fi pe cale de dispariție, va veni timpul liderilor carismatici, capabili să atragă masele de partea lor și care vor putea aduce o schimbare radicală. Se pune problema dacă această schimbare va aduce și progres, vremea liderilor carismatici este marcată de revoluții, schimbări de paradigmă și de conflicte.

Câștigător surpriză la alegerile din America
Etichetat pe:                        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *