V-ați gândit vreodată cum să vă diversificați activitățile din timpul liber? Acum  categoriile de oameni se pot împărții în multe categorii, dar probabil majoritatea se vor regăsi în câteva mai generaliste: nu prea au timp liber, iar atunci când se întâmplă să aibă stau acasă și se odihnesc; o altă categorie este a acelora care au timp suficient, chiar și după serviciu, dar nu fac mai nimic pentru că, aici se împart în alte două subcategorii: nu îi interesează să facă nimic special, iar ceilalți vor, caută și fac lucruri cât mai diverse – citesc, se documentează pe teme diferite, fac sport etc.  Ei bine de această dată mă voi adresa acelora care caută ceva nou și care doresc să diversifice cât mai mult activitățile din timpul liber, chiar și când acesta este limitat.

Pentru aceștia din urmă voi propune un tip de activități ceva mai special – participarea la degustări de vinuri.

Avantajele unor astfel de evenimente sunt numeroase: de la documentarea – prin degustare, asupra unor sortimente de vinuri, până la învățarea modului cum se savurează cu adevărat o astfel de licoare.

Majoritatea celor care aud: bă mă duc la o degustare de vinuri… cred, în mod eronat, că: bă mă duc să mă îmbăt, bând vin până nu mai știu de mine. Așa cum spuneam o astfel de abordare este una greșită. În primul rând ducându-te la un astfel de eveniment nu poți să bei până nu mai știi de tine, nu pentru că nu ai avea ce, ci pentru că un astfel de eveniment este în primul rând unul educațional.

Da, deși auzim povești din istorie cum că strămoșii noștri daci erau experți într-ale viei și vinului, actualul popor român nu mai are de multă vreme deprinderile modului în care poți și savura/aprecia cu adevărat un vin de clasă, un vin muncit cu pasiune și dăruire. Din acest motiv mulți când ajung pentru prima dată la o degustare de vin uită pentru ce au venit (să se cultive cu cunoștințe într-ale viei și vinului), ajung să înhațe efectiv primele pahare și să le bea ca pe apă/bere/suc/sifon, ajungând în cele din urmă să se amețească bine să fie extrem de vocali și să nu mai fie atenți la povestea ce în mod normal ar trebui să li se desfășoare în fața tuturor simțurilor.

Cu un vin bun se interacționează cu toate simțurile – auditiv, vizual, olfactiv, tactil, gustativ. Un vin creat cu pasiune are o melodie aparte atunci când este turnat într-un pahar potrivit cu măiestria  unui adevărat pasionat. El mai apoi se analizează vizual, căutând să urmărești reflexiile și nuanțele culorilor ce îl compun. Ultimele trei simțuri se înțelege de la sine cum acționează, ele fiind strâns legate unul de celălalt, gustul și mirosul fiind cele mai apreciate calități ale unei astfel de băuturi, chiar și de către cei mai puțin instruiți. Singurul care poate părea că ar face notă discordantă și că nu s-ar încadra în categoria simțurilor cu care poți percepe calitățile unui vin de calitate este cel tactil – dar nu este așa. Prin acest simț poți percepe care este densitatea, temperatura, aciditatea și chiar cantitatea de alcool. Chiar și simțul taninilor este extrem de interesant de analizat, el spunând multe despre tipul și calitatea vinului.

Și pentru a nu mai ține pe jar o să încerc să vă descriu pe scurt cum decurge o astfel de degustare, fără a vă lua plăcerea reală a savurării unui astfel de eveniment, cu adevărat.

O să iau de exemplu ultimul eveniment – degustare de vin, la care am participat alături de bloggosfera craioveană și anume Prezentarea cramei Vlădoi  din Dobrogea (de lângă Murfatlar). Întotdeauna astfel de evenimente încep cu o scurtă prezentare a cramei și a poveștii care stă la originea creării ei, pentru că un vin bun este însoțit și de o istorisire pe măsură.

Crama își are originile în urmă cu mai bine de 100 de ani, în zona Drăgășani-ului, de acolo de unde au plecat cei care la începuturile secolului XX au pus bazele unei plantații de vie modeste, la vremea aceea. Actualul teritoriu al cramei a trecut de-a lungul vremii prin diferite schimbări și traume – însemnând naționalizare, scoaterea viei, cultivat intensiv, fragmentare a suprafeței. Salvarea a venit în cele din urmă după anul 1989 când vechii proprietari și-au câștigat dreptul de a-și lua pământurile înapoi și de a încerca să reclădească în timp ceea ce fusese distrus în cei cca. 50 de colectivizare.

crama vladoi degustare vinuri

Apoi urmează prezentarea soiurilor de vin ce sunt eligibile pentru degustare. De data această a fost vorba despre 6 sortimente:

  1. Cabernet Sauvignon Alb Anca Maria 2016 – Mozzarella + busuioc
  1. Sauvignon Blanc Anca Maria 2016 – Brie – Ile de France + covrigei Grand Papa
  1. Chardonnay Pivnita Basarabilor 2016 – Havarti + pere
  1. Pinot Grigio Rose fumee 2016 – Maasdam + struguri roz
  1. Cuvee Primeur Anca Maria 2016 Feteasca Neagra, Syrah si Merlot – Gouda + piper mozaic + covrigei
  1. Cabernet Sauvignon Dinastia Basarabi 2013.

După cum se observă, nu a fost vorba despre o degustare de vin, ci despre un tandem vinuri-brânzeturi. În bucătăriile care se respectă întotdeauna mâncarea și băutura trebuie croșetate armonios. De data aceasta au fost încercate diferite combinații de brânzeturi speciale – de la Delaco și vinuri de excepție de la Crama Vlădoi, iar rezultatul… vă las pe voi să decideți.

Dar surprizele nu s-au oprit doar aici: poveste-vin-brânzeturi, ci au mai venit la pachet și cu ceva cu totul și cu totul special – un spumant ediție limitată, doar 200 de sticle, ce a fost atent creat prin munca migăloasă și sârguincioasă a proprietarilor, care sunt și vinificatori.

Și cum  un astfel de eveniment nu se putea desfășura oriunde, a fost ales un local cu o ambianță desăvârșită: Restaurant Maramara.

Uneori bucuriile vin din  lucruri simple și create cu pasiune.

Timp desăvârșit la o degustare
Etichetat pe:                                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *