lucian-boia
Istoric controversat

    De curând media românească a fost inflamată în urma declaraților ambasadorului american la Chișinău, James Pettit, care afirma într-un interviu acordat televiziunii Moldova 1 că: Moldova nu este România, afirmații pe care istoricul român Lucian Boia le susține.

    Această declarație a fost catalogată ca una neavenită și a stârnit chiar suspiciuni cu privire la loialitatea americanilor în parteneriatul strategic cu România. Senatul României a reacționat și el în urma acestor declarații și a solicitat lămuriri oficialilor americani aflați la București pentru a primi un punct de vedere oficial. Până în acest moment nu se cunoaște care este/va fi răspunsul americanilor.

      Cert este că în urma acestor declarații ale ambasadorului american, James Pettit, putem să ne dăm seama de un lucru: nu contăm ca țară în ceea ce privește planurile strategice ale SUA, care în prezent se află într-un vizibil recul al politicii de implicare la nivel internațional în probleme care nu țin neapărat de interesele sale.

    Degeaba ne inflamăm cu toții când apar astfel de declarații dacă noi nu suntem responsabili în raport cu noi înșine și nu știm să ne apărăm interesele naționale, nu avem proiecte pe termen lung și mai ales nu știm să ne alegem conducătorii. Problema conducătorilor corupți este mult mai serioasă decât poate părea la o primă vedere: își alocă contracte pe bani mulți, nu fac treabă serioasă etc., dar ce facem dacă acești politicieni nu numai că jefuiesc bugetul de stat, dar mai și apără interesele altor țări – interesele economice, strategice și militare.

    Dacă România, prin liderii săi, nu este capabilă să-și apere poziția și interesele, de ce ar face-o aliații noștri? Orice astfel de efort prin care aperi o poziție costă, iar dacă nu câștigi nimic nu are practic nici un rost să îți consumi rezervele. Cu alte cuvinte: americanii ca să apere poziția strategică a României trebuie să investească resurse (economice, militare, diplomatice), iar în schimb nu primesc nimic, eventualele câștiguri revenindu-i tot României. De ce ar face așa ceva o țară? (am deschis subiectul pentru a le răspunde unora care îi critică pe americani că nu ne ajută, însă dacă noi nu ne ajutăm, de ce s-o facă alții?)

    Pentru a ascunde lipsa de interes pentru apărarea intereselor strategice naționale, acești politicieni care fac jocurile altora în detrimentul României plătesc portavoce și vuvuzele care să apară public și care să le susțină cu argumente aparent pertinente acțiunile. O astfel de vuvuzelă este și Lucian Boia, care, sub denumirea de istoric, vine în spațiul public cu argumente istorice care frizează logica.

    Acest pseudo-istoric a făcut niște declarații în cadrul mai multor interviuri, conform cărora: România și poporul român sunt practic scursura societății, neavând efectiv nicio istorie, neexistând vreun popor român în adevăratul sens al cuvântului; Transilvania este a ungurilor, iar românii au furat-o etc. O astfel de declarație a fost dată și recent, când a subliniat că aserțiunile ambasadorului american de la Chișinău sunt adevărate și că Republica Moldova nu are practic nicio treabă cu România, nici istoric, nici etnic, singurele legături fiind doar cele de vecinătate și că Basarabia a fost ilegal alipită României în perioada interbelică.

    Argumentele aduse de acest fals reprezentant al profesiei de istoric par la o vedere, în linii mari și dacă nu ai habar de istorie, adevărate și chiar logice. Dacă ar trebui să luăm ca adevărate aceste argumente, se creionează o întrebare de bun simț: de ce vorbim totuși aceeași limbă? Pentru că avem aceeași limbă, oricât de moldovenească ar dori unii să sune. Diferențele dintre limba română și cea moldovenească sunt atât de nesemnificative încât această moldovenească nu ar putea fi numită nici măcar dialect, ci pur și simplu – limba română. Singurii care susțin că ar exista această limbă a zonei de peste Prut sunt filo-rușii care au în vizor niște obiective strategice în acea zonă și care caută prin orice mijloace să păstreze niște conflicte înghețate prin intermediul cărora să acționeze pentru susținerea intereselor proprii.

    Din aceste motive, nu consider că astfel de istorici ar trebui luați în seamă prea mult, ci doar analizați din perspectiva de pamfletari ridicoli cu interese meschine.

Lucian Boia susţine afirmaţiile ambasadorului american la Chişinău – Care ar fi interesarele obscure din spatele declaraţiilor
Etichetat pe:                                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *