Astăzi este ultima zi în care Marea Britanie mai este membră a Uniunii Europene. După câțiva ani de tergiversări privind soarta Regatului Unit, epopeea a ajuns la final. Data de 31 ianuarie va marca sfârșitul celor 47 de ani în care regatul a făcut parte din blocul comunitar.
Votul britanicilor la celebrul referendum, intitulat generic Brexit își va vedea cu adevărat rezultatele începând din data de 1 februarie 2020. Ieșirea de facto se va produce după data de 31 decembrie 2020 când se va începe cu adevărat tranziția. Politicienii din regat vor trebui să pună în aplicare un program de tranziție prin care să se facă trecerea de la statutul de stat comunitar, la cel de stat din afara UE.

Brexit

Se preconizează un traseu dificil.  Nici până la această oră nu au fost finalizate negocierile privind un acord între cei doi protagoniști: UE și Marea Britanie. La prima vedre pare că nu a existat un plan cu adevărat al Brexit din partea celor care au inițiat acest demers. Pare mai degrabă ca a fost vorba despre un act politicianist-populist care nu a urmărit altceva decât să exploateze o situație de fapt: nemulțumirea politicienilor britanici față de noile politici ale UE. Britanicii își doreau mai degrabă o Uniune Europeană mult mai laxă. Politicile publice rămânând în seama organismelor interne. Uniunea dorită de politicienii londonezi privea mai degrabă doar aspectul vamal, libera circulație a oamenilor și a mărfurilor. Aspectele privind reglementările fiscale și monetare nu erau pe placul lor.

Marea Britanie s-ar putea destrăma

Dorința britanicilor de a avea o autonomie mai mare în ceea ce privește politicile publice și fiscale s-ar putea îndrepta împotriva lor. Reprezentanții Irlandei de Nord, Scoției și Țării Galilor au anunțat că doresc să rămână conectați la blocul comunitar – UE. Asta s-ar traduce prin faptul că anumite zone s-ar putea desprinde de Marea Britanie în viitorul apropiat. Se fac presiuni uriașe pentru repetarea referendumului privind independența Scoției.  În 2014 peste 55% dintre cei prezenți la urne au votat împotriva independenței. Astăzi analiștii susțin că un viitor astfel de referendum scoțienii ar vota pentru independență și apartenența la Uniunea Europeană.
Primii pași pentru ruperea de Regatul Unit l-au făcut și nord-irlandezii. Aceștia vor păstra un statut aparte rămânând oarecum afiliați blocului UE.
Declarații privind rămânerea în Uniunea Europeană au făcut și reprezentanții Țării Galilor și Gibraltarului.
Într-un scenariu apocaliptic pentru britanici ar fi ca Marea Britanie să se destrame. Anglia ar putea rămâne singură în parcursul ei ca stat independent și înafara UE.
Situația Brexit-ului este dovada cea mai clară a politicilor populiste ale unor lideri care nu au viziune. Faptul că politicienii au profitat de o conjunctură favorabilă prin simpla necunoaștere de către populație a ceea ce înseamnă cu adevărat Uniunea Europeană, îi va duce pe britanici în situația de a nu se putea desprinde de UE deși și-au dorit acest lucru.
Consecințele Brexit-ului se vor vedea cu adevarat în anii următori. Atunci se va acutiza situația economică și socială din regat.

Marea Britanie nu va mai fi membră a Uniunii Europene
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *