Cătălina Ponor
Cătălina Ponor
multiplă campioană olimpică

După modificarea legii electorale și transformarea votului uninominal în votul pe listă, partidele au început să-și caute oameni care să aibă o imagine bună pentru a-i pune pe liste.

Poate că nu pare nimic greșit la prima vedere până nu faci o analiză mai atentă. Dacă te uiți cum se mișcă liderii de filiale și pe cine vor să aducă în rândurile lor începi să te întrebi de ce? Și mai ales de ce atâta grabă tocmai acum înainte de alegeri?

Răspunsul poate fii extrem de simplu dacă ne uităm și la restul celor propuși pe liste de către partide.

După epurările făcute de către DNA în rândul clasei politice, partidele au rămas fără lideri, fără acele locomotive electorale care trăgeau listele după ei. Puținii lideri din teritoriu rămași în libertate nu sunt foarte relaxați și siguri că vor putea să-și preia mandatele în cazul obținerii unui număr suficient de voturi. Motivul este simplu: majoritatea au dosare în lucru sau sunt implicați în diferite procese. Chiar și cei care au scăpat până acum sunt cu o imagine destul de șubredă și sifonată, ceea ce nu le va mai permite să atragă foarte multe voturi.

Avantajul lor este că acum s-a revenit la votul pe liste ce le facilitează accesul mult mai ușor la funcții, dar îi și leagă totodată de conducerea de partid, ei ne mai putând migra foarte ușor de la o formațiune la alta, rămânând ca aceste negocieri să se poarte doar de către liderii de la București.

Chiar dacă votul este pe listă și astfel îi poate asigura locul de parlamentar și unuia pus pe locurile inferioare ale listei, acest lucru depinzând de dorința liderilor județeni, se pare că totuși partidele nu au ce veni în fața alegătorilor, majoritatea politicienilor de la vârful fiecărui mare partid având probleme legate de corupție. Din acest motiv ei încearcă să atragă oameni din afara lumii politice, oameni care au o imagine curată, oameni recunoscuți pentru performanțele obținute în domeniile în care activează.

Sub pretextul că vor să reformeze clasa politică, marile partide vin cu propuneri dintre cele mai surprinzătoare pentru Parlament. Așa au apărut curtările venite către miniștrii ai guvernului tehnocrat care au obținut ceva rezultate și au o imagine bună, sau către sportivi, cum este cazul Cătălinei Ponor – multiplă campioană olimpică la gimnastică, curtată intens de PSD.

Punerea pe liste a unor astfel de oameni, ca Cioloș sau Ponor, au rolul de a albii politicienii corupți în fața electoratului. În loc să aducă oameni noi din eșaloanele secunde ale structurilor, partidele vin cu oameni din ce în ce mai slab pregătiți, mai dispuși să-și riște libertatea pentru a lua șpagă și din acest motiv trebuie să aibă pe cineva alături care să le spele imaginea și să atragă voturi.

Până acum nu putem decât să le mulțumim celor doi: Cătălinei Ponor și lui Dacian Cioloș că au refuzat ofertele de a-i albi cu imaginea lor pe penalii principalelor două partide, PSD și PNL.

Partidele și vânătoarea de vedete pentru a-și spăla imaginea
Etichetat pe:                            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *