De multă vreme spațiul public românesc este asaltat de discuțiile pe tema: referendum pentru familie.

Așa cum era de așteptat spiritele s-au aprins.

Ceea ce este ciudat este faptul că nicio discuție sau aproape niciuna nu este echilibrată. În niciun dialog reprezentanții taberelor nu se respectă. Mai mult, niciunii nu par să analizeze cu adevărat argumentele celorlalți.

Trebuie ținut cont de un aspect, atunci când vrem să abordăm o astfel de temă – este un subiect tabu.

Este tabu din simplul fapt că atinge un domeniu sensibil – sexul. Fie că este vorba de sexul între heterosexuali sau homosexuali.

Poate din acest motiv spiritele s-au cam imflamat. Se pare că rațiunea este întunecată de emoții.

Înainte de a face o analiză, sperăm noi mai obiectivă, trebuie să precizăm că fiecare punct de vedere trebuie respectat. Iar acele argumente bazate mai mult pe emoții decât pe rațiune trebuiesc trecute în plan secund.

Ambele tabere au pretenția că promovează buna înțelegere și tolerența între indivizi. În realitate niciuna dintre ele nu face acest lucru.

Fiecare tabără – atât cea pro-familia tradițională, cât și cei care susțin cuplurile homosexuale, își argumentează deciziile cu ură și dispreț la adresa celuilalt grup.

Cum poți să soliciți respect și înțelegere când vii cu argumente tăioase la adresa celorlalți.

Asta este ipocrizie și este definitorie pentru toate taberele implicate.

Niciun discurs nu a fost cerebral, echilibrat și obiectiv argumentat. De ce trebuie obiectiv argumentat dacă este vorba despre un subiect atât de sensibil? Simplu: pentru că fiecare om are propriile argumente (pro sau contra) care sunt subiective. Pentru a putea crea un liant social trebuie căutate punctele comune – adică cele care transcend individului.

Cei pro-referendum

Totul a început cu cca. 5 ani în urmă când un grup de oameni (reuniți mai apoi sub cupola Coaliția pentru familie) a inițiat un demers prin care solicitau ca în Constituție să fie definită familia ca fiind alianța liber consimțită dintre un bărbat și o femeie. S-au strâns peste 3 milioane de semnături pentru susținerea acestui demers. Cu alte cuvinte s-a inițiat un demers perfect legal și constituțional pentru modificarea Constituției.

De-a lungul anilor s-au tot tergiversat lucrurile și s-a amânat cât s-a putut organizarea unui referendum. Inițial Guvernul Cioloș a refuzat organizarea referendumului, iar primele două guverne PSD au ignorat acest demers. Totul până la de curând când lucrurile au început să se precipite pentru coaliția de guvernare și s-a găsit momentul oportun organizării lui.

La acest demers a aderat și BOR. Așa cum era de așteptat Biserica Ortodoxă nu putea să nu se implice, iar acum face și campanie pentru participarea la referendum.

Opozanții inițiativei

Pe de altă parte cei care se opun inițiativei sunt extrem de vehemenți. Argumentele acestora sunt la fel de subiective și de pline de acid ca ale taberei pro.

Nu poți ignora sau cataloga ca aberantă inițiativa la care au aderat (prin semnătură) peste 3 milioane de cetățeni cu drept de vot din cei 19 milioane. Nicio altă inițiativă cetățenească nu s-a bucurat de un astfel de suport. Cum ai putea să susții că un număr de câteva milioane de cetățeni greșesc, iar tu ești open minded, când nu poți accepta că alții au altă opinie?

Nu poți spune liber că toți cei care au semnat inițiativa sunt dobitoci, inculți, înapoiați și să ai pretenția să fi respectat pentru asta. În primul rând pentru că este atac la persoană, la fiecare persoană din cei 3 milioane.

Și campania dusă de cei care susțin referendumul este total eronată. Nu îți fură nimeni copiii. Nu ti-i ia statul, decât dacă îi abuzezi, iar asta se va întâmpla chiar se căsătoresc homosexualii sau nu. Poate ar fi mai bine dacă am fi mai echilibrați în acțiuni și lipsiți de ură împotriva semenilor.

Pe de altă parte, de ce nu au organizat opozanții un astfel de demers. S-au așteptat să facă alții acest lucru.

Situația de fapt

În realitate acest referendum nu va aduce nicio schimbare reală în România. Căsătoria era reglementată oricum prin lege, iar practic acest vot este inutil. A fost doar ambiția unora de a avea în Constituție definiță familia – nu doar în lege. Dacă asta a fost dorința celor 3 milioane de cetățeni … perfect, fiecare are acest drept.

Cu zecile de milioane de euro care se aruncă pe geam se puteau face multe investiții cu impact pentru România.

Referendumul nu va îngrădi dreptul homosexualilor să adopte copii. Aceștia o pot face ca și până acum –  dacă îndeplinesc condițiile legale, chiar dacă nu le este recunoscută alianța cu persoane de același sex.

Nimic nu-i va împiedica pe cei care susțin dorința persoanelor de același sex să organizeze demersuri care să le permită alianțele civile.

Referendumul a fost de fapt folosit ca praf în ochi, pentru a abate atenția de la problemele reale ale României. Și va fi folosit de PSD ca să stopeze căderea din sondaje, mai ales că urmează un an cu 2 runde de alegeri.

Rezultat

Familia tradițională va fi trecută în Constituție cu definiția solicitată de Coaliția pentru familie.

Le va da un vot negativ celor care se consideră open minded, dar care nu acționează și doar critică pe rețelele sociale.

Va da un imbold și altor inițiative de acest gen și practic se va ajunge să implice cetățenii în luarea unor decizii – ca în Elveția. Deja sunt anunțate o serie de astfel de demersuri – Unirea cu Basarabia, împotriva tăierilor de păduri – și să nu uităm de campania Fără penali în funcții publice.

Vom învăța să respectăm deciziile celor care se implică, chiar dacă nu ne convine și poate vom ajunge să ne implicăm mult mai activ.

Poate vom învăța să ne ocupăm și de problemele reale ale României.

 

Ca sfat vă putem spune că participarea la vot este o datorie morală a cetățenilor, dar este decizia fiecăruia ce votează. Desigur este o opțiune și boicotul, dar nu este un semn de respect față de cei care au murit pentru ca noi să avem opțiuni la alegeri.

Trebuie să arătăm mai mult respect față de semeni, chiar dacă nu suntem de acord cu ei.

Referendumul ipocriziei sau open minded fals
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *