Se stie faptul ca Republica Moldova este unul din marii producatori de vin lume. La fel de bine cunoastem si faptul ca aceste vinuri au si doua calitati esentiale: sunt foarte bune si ieftine. De cele mai multe ori raportul calitate-pret al vinurilor moldave este unul excelent. Poate nu ar trebui sa punctez acest lucru inca de la inceput, dar cred ca acest raport este luat in calcul de catre oricine, mai ales in vremuri ca acestea.

Argument – Chateau Vartely

Cu o zi inainte de ziua oficiala a Republicii Moldova, am sarbatorit aceasta zi si la Craiova. Si cum o puteam sarbatori daca nu cu vinuri moldovenesti … si in compania unor prietene de peste Prut.
Petrecerea a fost sub forma unei degustari. Vinurile au provenit de la Chateau Vartely. Numele vechi al Chateau Vartely este „Loc pentru cetate”. Crama isi are originile pe terenul unei foste cariere de piatra aflata la cca. 50 km de Chisinau. Zona a fost renumita pentru vinurile sale inca din antichitate cand in zona Orheiului se afla o cetate dacica a carei economie se invartea in jurul vinului.
Potentialul viticol al locului a fost cunoscut si lui Stefan cel Mare, care se spune ca se aproviziona cu vin de la viile acestor locuri.
Chateau Vartely dateaza din anul 2004 si administreaza o suprafata de 500 hectare de vie, in zonele viticole Codru si Valul lui Traian. Zona Codru este dedicata in principal vinurilor albe, iar Valul lui Traian pentru vinurile rosii.
Soiurile cultivate sunt destul de diverse, iar procesul de vinificatie este unul special. In cadrul acestui proces se imbina atat elemente moderne ale producerii vinurilor de calitate, cat si elemente traditionale – cum ar fi baricurile.
Cei de la Chateau Vartely au fost foarte atenti cu cerintele pietei si au creat o gama de vinuri special conceputa pentru piata romaneasca. Gama Individo formata din Rara Neagra, Malbec si Syrah este pe locul 2 la cele mai premiat vin al cramei.

Vinurile

Revenind la degustare, de data aceasta am avut de servit si analizat nu mai putin de 8 vinuri alese:
Totem Viorica (sec)
Totem Rose Fetească Neagra (sec)
Inspiro Rose (demisec)
Totem Rara Neagra (sec)
Individo Rară Neagra + Fetească Neagră (sec)
Cameo Saperavi (sec)
Taraboste CS+ Merlot (sec)
Cameo Sauvignon Blanc Late Harvest (desert)

Cand ai de comparat 4-5 vinuri alegerea celui mai bun si mai protrivit pentru tine este una destul de grea. Dar cand este vorba de o degustare de 8 vinuri alegerea devine si mai grea. Iar daca la acestea mai adaugam si faptul ca toate vinurile sunt special alese din ani cu potential foarte ridicat, lucrurile privind alegerea se complica.
Totusi am incercat sa fac un mic clasament, extrem de subiectiv, ale acestora. Mai exact un tot trei.

Top trei

Pe locul trei ar fi Totem Viorica. Un vin alb, sec foarte parfumat si cu un iz de luna mai. O luna in care natura a renascut deplin, plantele au inflorit, iar natura freamata in jurul tau dandu-ti energie si indemnandu-te la actiune.
Locul doi, Cameo Saperavi , un vin sec rosu extrem de bine echilibrat si aromat. Pentru mine acest vin a avut un efect foarte energizant, dar unul in care te face sa meditezi si sa iti aduci aminte de anumite momente in care dorinta de actiune si optimismul erau la ele acasa. Soiul Saperavi este unul originar din Caucaz, mai exact din Gruzia (Georigia). de fapt este unul din brand-urile cu care gruzinii se mandresc in toata lumea. Acest soi se pare ca s-a aclimatizat foarte bine in terroarul moldav. Desi a fost pentru prima data cand am baut acest tip de vin, m-a lovit nostalgia. Aveam impresia ca-l cunosc, ca l-am mai intalnit. Dar nu, cu siguranta a fost prima data cand l-am intalnit. Pot spune ca a fost dragoste la prima degustare.

And the Winer is

Pentru mine Locul I, cu ceva avans fata de urmaritoare este Taraboste CS+ Merlot. Desi acest vin a venit imediat dupa Saperavi, a fost vinul care a facut ca pentru cateva clipe sa se astearna tacerea la masa noastra. Desi venirea lui era dupa multe alte vinuri bune si chiar excelente si in momente in care lumea era cu ceva mai mult chef de taina, ne-a lasat pe toti muti. A reusit sa ne uimeasca si sa ne incante de la primul contact, de la prima inghititura. A fost ca un facut ca toti sa-l degustam in acelasi moment. Toti am avut aceleasi reactii. Usor nedumeriti, usor contrariati si toti la fel de incantati. Acest vin a avut ceva unic, ceva special. Mai tarziu am aflat si motivul. Vinul este considerat varful de excelenta al Chateau Vartely. Acestui vin acordandu-i-se cea mai mare atentie. Ciorchinele este cules 100% manual. Desciorchinarea se face de asemenea manual, selectandu-se doar boabele ce corespund intocmai caracteristicilor cerute de catre artistul oenolog.


Intr-adevar, acest vin reuseste sa ne surprinda si sa ne incante intr-un fel aparte. Tot ca o nota informativa Taraboste este cel mai premiat si apreciat vin al Chateau Vartely fiind considerat de catre anumiti specialisti in top 10 mondial al vinurilor.

Sarbatorind ziua Moldovei cu vinuri moldave
Etichetat pe:    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.