Val de proteste în toată țara în urma numeroaselor decizii controversate pe care coaliția de guvernământ le-a anunțat în ultimele săptămâni și care ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Este vorba despre legile salarizării unitare și despre legile justiției.  Ambele pachete legislative au stârnit indignare în rândul cetățenilor de rând, sindicatelor și al opoziției.

Dacă în ceea ce privește legile justiției românii sunt deja obișnuiți, având în vedere că încă de la începutul anului liderii coaliției de la guvernare au încercat prin diferite tertipuri să incapaciteze  principalele instituții de luptă împotriva corupției, mai nou românii au de combătut și noul pachet legislativ privind salarizarea. Prin câteva decizii controversate privind trecerea plății CAS de la angajator la angajat, impozitarea domeniului IT, dar și prin numeroasele bâlbe ale membrilor guvernului, s-au stârnit valuri de nemulțumiri în întreaga țară, care i-au determinat pe oameni să iasă iarăși în stradă.

Și în această seară în principalele orașe au ieșit zeci de mii de oameni care și-au manifestat public indignarea față de politicile Guvernului.

După unele estimări în întreaga țară au fost peste 45.000 de oameni, dintre care peste 20.000 numai în București.

Val de proteste în tată țara

La Craiova au fost doar câteva sute de cetățeni, după unele estimări fiind aproximativ 1000.

Ca notă generală este de remarcat faptul că oamenii par din ce în ce mai descurajați și mai puțin încrezători că manifestațiile vor avea vreun succes real, mai ales dacă este să privim puțin în urmă, mai precis acum câteva luni când se petreceau mișcările de amploare, cele mai mari din România de după revoluția din 1989, când au ieșit în stradă peste 650.000 de oameni în toată țara, iar în prezent românii se văd iarăși nevoiți să protesteze față de deciziile guvernului.

Cel mai grav este că în ciuda mitingurilor de amploare din ianuarie-februarie 2017, nimic nu pare să se fi schimbat în bine, legile justiției par să fie în continuare în dezbatere surda în Parlament, iar peste asta au mai venit și legile salarizării care vor provoca (dacă sunt implementate în forma actuală) discrepanțe majore între salariații din mediul privat – cei dezavantajați și cei din mediul public care primesc o serie de avantaje salariale.

Deciziile privind legile salarizării par a fi luate pentru ca alianța de guvernare să poată să își păstreze un bazin electoral compact și să nu se prăbușească masiv în sondaje.

Un alt subiect aruncat presei și publicului a fost cel al existenței unui stat paralel, care este ilegal și care luptă împotriva interesului național prin prăbușirea intenționată a monedei naționale, creșterea ROBOR – indicele după care se calculează și dobânzile bancare – care duce implicit la creșterea substanțială a ratelor pentru populație, și care cel mai grav – după spusele lor, dorește să dea jos puterea legitimă reprezentată de coaliția de guvernare și să-i aresteze pe liderii politici.

Având în vedere că foarte mulți din actuali și foștii lideri ai actualei coaliții au probleme grave cu justiția, fiind anchetați în numeroase dosare de corupție, putem înțelege ușor că acest subiect legat de statul paralel este doar o fumigenă menită să distragă atenția de la adevăratele probleme ale societății.

Val de proteste în tată țara – peste 45.000 de oameni pe străzile din marile orașe
Etichetat pe:                

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *