După numirea în funcția de Prim-Ministru a doamnei Viorica Dăncilă, toată presa românească și tot internetul au luat foc. Au curs discursuri cu nemiluita și acuze la adresa Președintelui României. Principalul reproș adus de așa-zișii susținători sau acum foști susținători ai președintelui a fost legat de o presupusă alianță tacită între Iohannis și Dragnea. Tot la categoria reproșuri aduse Președintelui este și posibila frică a actualului șef al statului că nu ar mai prinde un nou mandat.

Pe lângă numeroasele critici așa-zișii susținători ai dreptei din România, au anunțat cu surle și trâmbițe că i-au retras sprijinul lui Iohannis luându-și like-uri înapoi.

Este o situație cel putin ilară. Oamenii din această țară au trăit mai bine de 28 de ani în democrație, iar după acest timp tot ce au înțeles – like-urile contează. Cuvântul democrație – vine de la două cuvinte grecești: demos = popor și cratos = putere. Pentru a putea avea democrație veritabilă trebuie ca poporul să-și exercite puterea. Conform constituției și legilor țării puterea poporul se exercită prin VOT, nu prin like-uri pe Facebook.

Faptul că unii și-au retras like-urile acordate paginii facebook a lui Klaus Iohannis este, desigur, alegerea lor, dar aceasta nu contează în economia politicii românești. Aceste like-uri nu contează absolut deloc.

Faptul că Președintele României este mai intens criticat decât principalul partid de guvernământ, pentru numirea în funcția de Prim-Ministru tot a unui apropiat al lui Liviu Dragnea, ne arată faptul că românii nu au înțeles nimic din acești 28 de ani. Continuăm să facem veșnic aceleași greșeli.

În primul rând trebuie ieșit masiv la vot. Românii ar trebui să voteze și să-și asume ceea ce votează. Dacă stai acasă cu ochii la telenovele, stai pe Facebook și dai like, îi lași pe alții să-și asume anumite acțiuni în locul tău nu mai ai voie să te dai de ceasul morții când vezi ce a ieșit, iar apoi singura ta reacție este să-ți iei like-ul înapoi.

Cu astfel de reacții România riscă să aibă incepand cu 2019 și Președinte tot de la PSD. Și atunci ce o să mai facă cei care postează toată ziua pe rețelele de socializare? O să-și ia ce înapoi? Că like-urile le-au luat de mult timp.

În prezent riscăm să repetăm aceeași greșeală ca în perioada 1996-2000 când toată presa s-a așteptat de la Emil Constantinescu să facă minuni. Acestea nu s-au mai produs. Nici nu aveau cum, chiar dacă atunci au ieșit mult mai mulți oameni la vot ca la ultimele alegeri generale, tot PDSR (actualul PSD) a fost principalul partid din Parlament.

Poate că românii suferă de sindromul tătucul (așa cum apăreau prin anumite articole din presa autohtonă în ultimele zile). Românii încă visează la acel tătuc care taie și spânzură, le face lor treaba, iar ei pot sta liniștiți pe internet uitându-se la tâmpenii.

În primul rând ar trebui să-și dea seama de un singur lucru: tătucul în democrație nu există, iar dacă vrei un tătuc, trebuie să-l ajuți, măcar prin vot, oferă-i o echipă cu care să facă treabă. Dacă stai acasă și aștepți, nimeni nu o să-ți facă treaba, decât dacă îți ia și spuza, iar tu vei rămâne tot cu buza umflată.

Iar pentru cei care susțineau că varianta alegerilor anticipate era cea mai bună și că Președintele trebuia să forțeze acest lucru ar trebui să caute pe internet rezultatele ultimelor sondaje: PSD ar obține în continuare un scor zdrobitor, asemănător cu cel de acum 1 an. Cu alte cuvinte: de ce să facem alte alegeri dacă nu avem opoziție, nu avem alternative, iar românii par foarte mulțumiți de actuala conducere – Parlament și Guvern?

Prin măsura unor posibile alegeri anticipate nu se făcea altceva decât o spălare a mizeriei și o revalidare a PSD prin vot democratic.

Privind rezultatele sondajelor putem spune că românii sunt extrem de mulțumiți de actuala conducere și ca atare coaliția de guvernare nu trebuie să schimbe nimic, câtă vreme satisfacția  electorilor este generalizată.

Voturi vs. Like-uri… aceasta este întrebarea
Etichetat pe:                        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *