Odată cu trecerea anilor am început să mă gândesc din ce în ce mai mult la economie și economisire. Atunci când veniturile lunare au început să fie peste cheltuielile curente, acest lucru a devenit posibil. A devenit posibil mult mai lesne.  

De ce prefer economisirea

Chiar și când eram copil obișnuiam să îmi pun banii la pușculiță. Iar cu aceștia mai apoi să pot să îmi cumpăr ceva mai scump: o minge de fotbal din piele sau sa am bani de buzunar când plec cu clasa in excursii. Evident că atunci pentru a putea strânge bani făceam ceva eforturi. Fie că renunțam la eugenia de după ore sau la sucul cu băieții de după fotbal, banii strânși reprezentau eforturi. La început a fost ceva mai greu să renunț la un dulce pentru a avea bani în pușculiță. Dar cu timpul a devenit reflex.  

Când vream ceva ce nu îmi permiteam, dar nu vream nici să sparg pușculița aveam câteva variante de rezervă. Uneori îmi mai ajutam câțiva colegi să-și facă temele sau referatele de trimestru/semestru, iar apoi primeam diferite atenții de la părinții lor. Când nu erau finalurile de trimestru, iar mai apoi de semestru mă duceam să-l ajut pe un unchi la meșterit prin garaj, pentru că știam că mă recompensa de fiecare dată.  

O altă variantă la care apelam pentru a strânge/face rost de ceva bănuți era să fiu eu casierul găștii sau al clasei. De fiecare dată când se puneau bani să luăm câte ceva, banii veneau la mine. Majoritatea prietenilor aveau încredere în mine. De fiecare dată veneam cu lista de preturi și cu restul. De cele mai multe ori restul îmi revenea, dar îl împărțeam cu cei mai buni prieteni. Ne luam diverse. 

În timp, când am mai crescut și m-am maturizat au crescut atât pretențiile, cât și nevoile. Evident că a trebuit să mă adaptez. Dar până la urmă principiile mi le-am păstrat: să pun bani deoparte.  

Scurt istoric

Ideea creării unui buget pentru zile negre, nu este de ieri de azi. De secole, dacă nu chiar de milenii oamenii au învățat sau au avut în instinct să își facă rezerve. Logica și motivele nu sunt greu de înțeles. Oamenii vremurilor au observat că nu se pot încrede 100% pe capriciile naturii. Dacă mai adăugăm și riscul de războaie sau alte pericole tabloul este clar. Fie că este vorba despre conservarea alimentelor sau a punerii unor bani sau podoabe deoparte scopul era același. Asigurarea supraviețuirii în vremuri de restriște.  

Astăzi nu mai suntem confruntați cu numeroasele pericole ca acum sute sau mii de ani. Viața de zi cu a oamenilor a devenit mai stabilă. Deși dacă ar fi să privim actualitatea cu care ne confruntăm, lucrurile nu ar mai părea atât de stabile.  

Oricum ar fi realitatea, nevoia de economisire nu a dispărut. Chiar dacă acum nu mai putem vorbi chiar în termeni de supraviețuire, economiile ne pot ajuta să trăim mai relaxați. Având rezerve putem rămâne liniștiți că dacă ni s-ar întâmpla ceva avem resurse. Aceste resurse ne-ar putea ajuta să trecem peste un hop al vieții. 

CAR-ul o posibilă varianță de economisire

Societatea modernă ne oferă astăzi numeroase oportunități de economisire. Nu o să detaliez aici aceste variante, ci o să mă axez pe una. Aceea economisirii cu ajutorul CAR-ului. În traducere directă a acronimului: Casa de Ajutor Reciproc.  

Istoria acestor CAR-uri, sub diferitele lor denumiri, se pierde în negura timpului. Nu o să o prezint aici, dar este bine de știut că ea există și se întinde pe sute de ani. 

Cumva aceste CAR-uri au întrat într-un con de umbră în ultimii ani. Poate de vină sunt momentele de confuzie de după 1990 când oamenii au avut mult de suferit din cauza unor situații mai delicate. Dar astăzi nu se mai pune problema apariției unor astfel de situații. În primul rând că orice astfel de instituție, CAR, este asigurată la rândul ei de către un fond de garantare. Legile sunt mult mai stricte și există instituții de supraveghere a activităților lor.  

Privind în ansamblu putem spune cu siguranță că CAR-urile sunt cât se poate de sigure. Cu alte cuvinte este safe să îți ții banii la CAR.  

De ce un CAR este mai bun pentru economisire decât a ține banii la ciorap? Simplu: pentru că banii tăi sunt mai protejați. Sunt mai protejați de un posibil furt, accident (incendiu) și în primul rând de inflație. Adică poți face chiar profit cu banii ținuți într-un cont la un astfel de CAR. Poți avea toate astea fără prea mult efort.  

Pentru a vă ușura cumva munca în vederea căutării unui CAR vă recomand Casa de Ajutor Reciproc Top Invest.

Principiile CAR Top Invest sunt:  

Asocierea voluntară și deschisă  

Controlul democratic al membrilor:  

Participarea economică a membrilor  

Autonomia și independenta:  

Educarea, instruirea și informarea membrilor și salariaților; 

Cooperarea între organizații  

Preocuparea pentru comunitate 

Câteva întrebări de final pentru CAR Top Invest:

Aș avea și câteva întrebări pe care să i le adresez conducerii:

Daca as vrea un împrumut pentru face studii de perfecționare (eventual în străinătate) ce condiții aș avea?

Daca CAR Invest are investiții în diferite active: cumpără acțiuni la Bursă, obligațiuni de stat etc.?

Dacă Dl. Director al CAR Invest cunoaște alte două instituții concurente și care sunt principalele 2-3 avantaje ale instituției pe care o conduce față de concurență?

Răspunsuri

Și pentru că am înaintat câteva întrebări conducerii CAR Top Invest, astăzi am și primit răspunsurile:

Daca as vrea un împrumut pentru face studii de perfecționare (eventual în străinătate) ce condiții aș avea?  

CAR Top Invest oferă împrumuturi de nevoi personale, așa că puteți folosi banii pentru orice situație. În primul rând trebuie să aveți un venit disponibil din care să vă puteți întreține lunar, să vă plătiți ratele la împrumut. Acest aspect presupune să aveți un contract individual de munca pe 8 ore, perioadă nedeterminată. Suma maximă împrumutată este de 60.000 lei cu o perioadă de rambursare de 6 ani. În funcție de suma solicitată veți avea nevoie de 1-3 giranți. Verificarea biroului de credit, a unor eventuale executări silite active sunt elemente care fac parte din analiza cererii de împrumut. Dar, în orice situație financiara v-ați afla, cu asigurarea măsurilor de prudența, vă putem garanta acordarea unui credit.  

Daca CAR Top Invest are investiții în diferite active: cumpără acțiuni la Bursă, obligațiuni de stat etc.?  

Nu. Solicitările de împrumut sunt atât de mari încât nici nu ne gândim la acest aspect. Apoi obiectul nostru de activitate nu ne permite să inițiem astfel de operațiuni riscante. Scopul unei CAR este să atragă economii și să acorde împrumuturi. Fondurile sociale ale membrilor ( depozitele CAR ) sunt bine reglementate și nu sunt supuse fluctuațiilor financiare. Preferăm stabilitatea și predictibilitatea. CAR Top Invest este o organizație non profit de micro-finanțare socială.  

Dacă Dl. Director al CAR Top Invest cunoaște alte două instituții concurente și care sunt principalele 2-3 avantaje ale instituției pe care o conduce față de concurență?  

Cunosc toate entitățile concurente. CAR-urile nu se concurează între ele, în primul rând pentru că sunt solicitări ale membrilor tuturor caselor, încât uneori foarte greu le facem față. Concurența noastră pe partea de economisire o reprezintă băncile comerciale, iar pe zona de creditare de IFN-urile organizate ca societății comerciale. Avantajele noastre în activitatea de economisire sunt: – dobânda de 2-3 ori mai mare pe care o acordăm, față de depozitele bancare; – dobânda nu este impozitată prin Legea Codului Fiscal; – lipsa comisioanelor de orice fel; – dobânda se calculează la soldul zilnic, banii se pot retrage oricând; – economiile si dobânzile acumulate sunt garantate integral. Avantajele în acordarea creditelor sunt: – dobânzi mai mici decât la toate IFN-uri; – nu se percepe niciun fel de comision; – dobândă fixă și rate egale pe durata rambursării; – fără taxare privind rambursarea anticipată; – nu se percep dobânzi penalizatoare de întârziere. Pentru detalii vă solicit să urmăriți site-ul nostru: https://casadeajutorreciproc.ro/credit-car 

  

Economie și economisire
Etichetat pe:            

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *